Het weer in deze maanden kan heel variabel zijn. ’s Morgens voelt het heel koud aan, maar ’s middags kan het in de zon best aangenaam zijn.
De ene dag schijnt er volop zon, de dag erna regent het. Het weer in de lage landen durft al eens wisselvallig te zijn en daarom is de juiste kleding heel belangrijk.
Tijd om je fietskleding voor de herfst en winter te updaten.
Ben jij iemand die in laagjes werkt? En wat is het nut van de verschillende lagen van kleding?
In deze blog probeer ik kort en duidelijk uit te leggen hoe het gebruik van laagjes in je sportkleding je kleerkast geschikt kan maken voor verschllende weersomstandigheden.
Als je beweegt gaat de doorbloeding van je lichaam gestimuleerd worden. Hierdoor ga je van binnen uit opwarmen.
Als het in je lichaam te warm wordt moet deze warmte ook weg kunnen. Je zou versteld staan als je weet hoeveel warmte de inspanning van hardlopen of fietsen genereert in ons lichaam. Om deze warmte af te voeren gaat een lichaam zweten. Het is belangrijk dat dit zweet niet op je lichaam blijft hangen. Als het zweet wel op je lichaam blijft hangen, zal dit gaan afkoelen en daardoor krijg je het koud.
Om dit zweet dus af te voeren gebruik je een basislaag (baselayer).
Ben jij iemand die kleding laagjes gebruikt?
Een goede basislaag moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Om het zweet van je lichaam af te voeren is het belangrijk dat de basislaag tegen je huid aan zit.
Dit wil niet zeggen dat hij op je huid moet plakken. Een base layer die ‘ontspannen’ tegen je huid aan zit zal ook nog ruimte laten voor een flinterdun laagje lucht tussen je huid en de basislaag.
Deze luchtlaag zorgt voor een eerste isolatie. Je kan dit vegelijken met een spouwmuur, waar de luchtlaag tussen twee muren zorgt voor isolatie.
Maar het is dus heel belangrijk dat de basislaag uit een stof gemaakt is die gemakkelijk vocht (zweet) opneemt en die ook snel drogend is. Je vindt basislagen in verschillende diktes.
Een merk dat heel bekend is om zijn expertise onderkleding is Craft. Welke dikte van onderlaag jij gebruikt hangt af van de intensiteit van je inspanning en de andere lagen die je draagt (waarover verderop meer).
Veel sporters zijn in de winter al snel geneigd zich te warm te kleden. Het gevolg is dat je lichaam te veel gaat opwarmen en het daardoor veel energie gaat steken in afkoelen.
Dit is nu net niet de bedoeling in frisse tot koude omstandigheden. Je lichaam zal gaan afkoelen door nog meer te gaan zweten en hoewel een goede basislaag sneldrogend is, is te veel ook hier te veel.
Voor de meeste sportieve fietstochten volstaat een dunne basislaag, in combinatie met de juiste overkleding. Bekijk hier ons assortiment aan basislagen.
Bovenop de basislaag had je vroeger nog twee mogelijke lagen. Een middenlaag en een shell. Ik zeg bewust dat dit vroeger zo was, want tegenwoordig heb je kleding die beide lagen combineert.
Maar je kan ook nog steeds werken met een middenlaag en een shell. Ik leg straks uit wanneer je toch nog met drie lagen zou willen werken ipv twee.
Maar eerst wil ik duidelijk maken wat de functie is van deze twee lagen.
Een middenlaag is eigenlijk de echte isolatie laag. Voor zo’n middenlaag wordt vaak gebruik gemaakt van fleece. Eén van de grote voordelen van fleece is dat het blijft isoleren, ook als het vochtig is.
Dons biedt een nog grotere isolatie, maar in contact met vocht (zweet) verliest dons zijn isolerende werking. Tijdens het sporten is dit dus geen goede combinatie.
Het is ook belangrijk dat je middenlaag goed ademt, om ophoping van te veel warme vochtige lucht te voorkomen.
De ophoping van warme lucht in je middenlaag kan er weer voor zorgen dat een overdaad aan vocht op je baselayer valt waardoor dit weer niet snel genoeg kan drogen.
De term middenlaag is misschien ook een beetje misleidend, want je ‘middenlaag’ kan ook je buitenste laag zijn, als de weerelementen het toe laten.
Als je echter te maken krijgt met regen, wind of zelfs sneeuw, dan doe je er goed aan nog een shell laag over je middenlaag te dragen.
Deze laag zal je de extra bescherming bieden tegen wind en natte weersomstandigheden.
De voorbije decenia is er een grote evolutie geweest in de ontwikkeling van technische sportkleding. Shells zijn veel ademender geworden en er bestaan heel veel middenlagen waar de shell in verwerkt zit.
De Perfetto van Castelli is hier misschien wel één van de bekendste voorbeelden van. Een vest met naast een isolerende laag ook een windblocker en waterafstotende eigenschappen.
Dit alles met een goed admened vermogen. Maar Castelli is zeker niet het enige merk dat hier mee werkt. Ook bij andere merken zoals Assos, Craft, Sportful en anderen kan je deze techniek terugvinden.
Je kan tegenwoordig dus met twee lagen bereiken waar je vroeger drie lagen voor nodig had. Het gevolg is dat kleding aangenamer zal aanpassen,
omdat je niet met drie verschillende lagen over elkaar zit. Een nadeel is dan weer wel dat je geen laag uit kan doen als je vertrekt als het nog heel koud is,
maar ook in minder koude of warmere condities door blijft fietsen. Als je klimt bijvoorbeeld kan een windblokkende laag je lichaam te veel extra warmte laten vasthouden, maar tijdens de afdaling kan een goed windstopper zeker van pas komen.
Dan is het handig om deze windstopper als extra laag (shell) te hebben en niet verwerkt in je middenlaag. De Airblock van Assos is hier een goed voorbeeld van.
Twee of drie lagen blijft een persoonlijke keuze. Wil jij de voor- en nadelen van beide opties voor jou bekijken?
Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier of spring eens binnen in één van onze winkels.
Onze ervaringsexperts helpen u met veel plezier om de juiste keuze te maken.
Geschreven door: Lieven van Meel