Zeker zijn van je wetsuit keuze? Kom naar een wetsuit testdag!

Dinsdag 18 Februari 2020
wetsuit-testdagen-zorg-voor-de-beste-wetsuit-keuze-1.jpg

Sinds enkele jaren organiseren wij wetsuit testdagen in Nederland en België. Op zo’n wetsuit testdag nodigen we verschillende merken uit, omdat wij het belangrijk vinden dat jij een merkonafhankelijke keuze kan maken. Door het ‘zelf kunnen testen in het water’ zul je belangrijke eisen kunnen vergelijken en het wetsuit vinden dat het beste bij jouw lichaam en vereisten past. Onze medewerkers zijn experts op vlak van wetsuits, maar om je nog beter van dienst te kunnen zijn werken wij met experts van de merken zelf. Niemand kent de wetsuits beter dan zij en daarom zijn zij dan ook de meest aangewezen personen om al jouw vragen te beantwoorden. Zij staan je met raad en daad bij in de zoektocht naar jouw ideale wetsuit.

Een wetsuit die perfect past voor de één kan te ruim of te smal zitten voor een ander. Elk merk heeft zijn karakteristieke eigenschappen en op onze testdagen krijg jij de tijd om die eigenschappen te ontdekken en te kijken welk wetsuit nu het beste bij jou past. Ga nooit af op ervaringen van anderen in een bepaald wetsuit, omdat dit voor hen de perfecte pasvorm en drijfvermogen kan zijn, maar voor jou te lang of te smal, of te veel of te weinig drijfvermogen kan hebben.

Om je de tijd te geven alles rustig te kunnen vergelijken nemen wij ook 3 uur de tijd voor een testdag. Je bent niet verplicht de volle 3 uren te blijven, maar als je wil krijg je zo ruimschoots de tijd om jouw keuze te maken. Hieronder beantwoorden wij alvast een paar vragen die vaak voorkomen in aanloop naar onze testdagen.

Wat is eigenlijk het doel van een wetsuit?
Als de zon een tijdje geschenen heeft en de warmte houdt even aan zie je veel triatleten angstig uitkijken naar het bord waarop staat of een wetsuit toegelaten is tijdens de wedstrijd. Een wetsuit is door de jaren heen een geweldig hulpmiddel geworden voor mindere zwemmers, maar is in feite bedoeld om je warm te houden in koude waters. Er is een reden waarom er een maximum temperatuur aan het gebruik van wetsuits tijdens races wordt gekoppeld. De meeste wetsuits hebben een dikte van 4 tot 5mm op het dikste punt en dit kan voor overhitting en uitdroging zorgen. Het extra drijfvermogen van een wetsuit is dus mooi meegenomen, maar was niet de oorspronkelijke functie van een wetsuit.
Het huidige drijfvermogen en de aquadynamica maken wel het grote verschil tussen wetsuits voor surfers en wetsuits voor zwemmers, waar wij het hier over hebben. De wetsuits voor surfers hebben nog de voornaamste reden dat ze het lichaam warm moeten houden, maar bij zwemmers zijn de vlotheid waarmee de wetsuit door het water glijdt (aquadynamica), de flexibiliteit en het drijfvermogen minstens even belangrijk geworden.

2017-03-11-sandensports-landerdfotografie-hires_018.jpg

Waarom is mijn wetsuit niet overal even dik?
Eén van de ontwikkelingen in de geschiedenis van wetsuits was, zoals eerder vermeld, het toegevoegde drijfvermogen. In tegenstellig tot de soepelheid wordt het drijfvermogen wel beïnvloed door de dikte van het neopreen. Tijdens triathlon wedstrijden is een maximale neopreen dikte van 5mm toegestaan. Maar niet iedereen heeft een dikte van 5mm nodig. Een zwemmer die van zichzelf al hoog met zijn benen in het water ligt zal minder nood hebben aan drijfvermogen in de benen dan een zwemmer die met zijn benen diep in het water ligt.
Naast het drijfvermogen speelt ook de warmte een rol. Sommige triatleten hebben een voorkeur voor een dunner neopreen ter hoogte van de armen, omdat ze het niet snel koud hebben aan hun armen. De Zone3 Vanquish staat bekend om zijn heel dunne armpanelen. Voor de één is dit ideaal, voor de ander is dit te koud. Een goede zwemmer die veel in koude waters gaat zwemmen kan toch opteren voor een iets dikker neopreen ter hoogte van de borst ende bovenbenen, maar minder in de onderbenen. Er is niet één dikte die voor iedereen geschikt is. Dat maakt een wetsuit testdag extra interessant.

Is een wetsuit met een dikte van 3mm soepeler dan een wetsuit met een dikte van 5mm?
Een dunner wetsuit is niet noodzakelijk soepeler dan een dikker exemplaar. De soepelheid van een wetsuit wordt bepaald door de structuur/opbouw van het neopreen dat gebruikt is. Neopreen is opgebouwd uit een smoothskin buitenlaag en een gelamineerde binnenlaag. Deze twee lagen bepalen de totale flexibiliteit van het materiaal. Nagenoeg alle merken maken gebruik van Yamamoto neopreen waarbij de mate van flexibiliteit wordt uitgedrukt in cell #. Een wetsuit met #40 en 5mm dikte, zoals bv. de nieuwe BTTLNS Carnage zal beduidend soepeler zijn dan een wetsuit met #38 en 3mm dikte. 

Wat kost het om aan zo’n testdag deel te nemen?
Deelname aan onze testdagen is volledig gratis en er zijn geen aankoop verplichtingen aan verbonden. Op alle testdagen die wij organiseren nemen wij de kosten voor de huur van het zwemwater voor onze rekening. Wat wij wel van je vragen is om je op voorhand via mail te registreren. Hiervoor stuur je een mail naar info@triathlon24.be met als onderwerp “wetsuit testdag” en hierin vermeld je je naam en op welke testdag je aanwezig zal zijn.
De enige reden waarom wij dit vragen is om zeker te zijn dat we voldoende zwemwater ter beschikking kunnen stellen. Tijdens de wedstrijden die je doet kan je wel te maken krijgen met massa starts, maar wij streven ernaar om iedereen in alle comfort de wetsuits te laten testen, zonder ellebogen of knieën in zijn of haar gezicht te krijgen.

Waarom Triathlon24?

Home | Blog > Zeker zijn van je wetsuit keuze? Kom naar een wetsuit testdag!

Print
Advies nodig?

Wij gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, functies voor social media aan te bieden en het websiteverkeer te analyseren. Ook delen wij informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Met uw toestemming kunnen deze partners deze gegevens combineren met andere informatie die u aan hen heeft verstrekt of die zij hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.